Skip to main content
AjankohtaistaExoskeletonitSkelex

Puutarhayrittäjä Jouko Heinonen Espoosta: ”Skelex on investointi yksinyrittäjän työhyvinvointiin ja elämänlaatuun”

By 2.9.202012 marraskuun, 2020No Comments

Jouko Heinonen on pitkän linjan puutarhayrittäjä: kokemusta alalta on jo yli 40 vuoden ajalta. Puutarhayrittäjän työ on fyysistä ja staattista, samankaltaisessa asennossa ollaan jopa kuusi tuntia putkeen.

“Aikaisemmin hartiat ja selkä olivat todella jumissa, kun kannattelin esimerkiksi aitaleikkureita. Jopa neljään metriin ulottuvat leikkurit painavat yli kuusi kiloa.”

Eräänä aamuna Heinonen huomasi Ylen aamutelevisiossa haastattelun, jossa esiteltiin exoskeletonia, päällepuettavaa teknologista ratkaisua, joka keventää staattisten töiden yläraajakuormitusta.

“Katsoin heti, että hemmetti, tuostahan saattaisi olla minulle apua. Laitoin saman tien sähköpostia Meditakselle, laitteiden maahantuojalle, että pääsisinkö kokeilemaan laitetta.”

Kokeilu järjestyi pikaisesti ja Heinonen sai omissa työtehtävissään käytännössä testata, miten Skelex voisi
häntä työssä auttaa.

“Olen melkein 60-vuotias, vakioasiakkaita on kertynyt vuosien varrella niin paljon, että pelkkien orapihlaja-aitojen leikkuuta tulee helposti 3 – 4 viikkoa putkeen. Jos olkapää menee rikki, ura on siinä. Toki investointia piti hetki pohtia, mutta nopeasti päädyin siihen, että omaan hyvinvointiin kannattaa sijoittaa.”

Yksityisyrittäjä voi olla edelläkävijä
Keski-Euroopan auto- ja lentokoneteollisuus on hyödyntänyt samaa teknologiaa työn keventämiseen ja alan vetovoiman kehittämiseen jo vuosia. Suomessa exoskeletonit ovat vasta lyömässä itseään läpi osana ennakoivaa työterveyttä, työntekijöihin panostamista ja työnantajamielikuvan kehittämistä raskailla aloilla.

Heinonen myöntää olevansa varhainen omaksuja ja seuraavansa alan työvälineiden kehitystä kiinnostuksella.
“Hankin Skelexin viime syksynä, noin vuosi sitten. Ei minun alallani Suomessa kellään ollut kokemuksia siitä, mutta jo ensimmäisestä kokeilusta vakuutuin. Puettava liivi jakaa rasitusta hartioilta ja olkapäiltä laajemmalle alueelle.”

Yrittäjä näkee sijoituksen kauaskantoisena investointina tulevaisuuteen.

“Minulla on sen kokoluokan yritys, etten oikein pysty palkkaamaan muita työntekijöitä. Mutta välineisiin olen ajatellut investoida niin, että pystyn työni tekemään yksin mahdollisimman hyvin.”

Skelexin käytön vaikutukset Heinosen jaksamiseen ovat selvät.

“Hartiat ja olkapäät eivät ole enää ollenkaan jumissa! Aikaisemmin olin työpäivien jälkeen todella uuvuksissa, mutta nyt toivun paremmin ja nopeammin. Investointi ei siis kohdistu ainoastaan hyvinvointiin työssä, vaan elämänlaadun paranemiseen ylipäätään. Toivon, että tämän hankinnan avulla voin jonain päivänä nauttia eläkepäivistä ilman työperäisten särkyjen lääkitsemistä.”

Heinonen on esitellyt investointiaan asiakkaille, mutta myös tutuille omalla ja muilla aloilla.

“Esimerkiksi kattoa kohti kurkottavat sähköasentajat ja rakennusmiehet hyötyisivät tästä varmasti. Moni asiakas on todennut, että yksinyrittäjän on todella fiksua panostaa itseensä. En antaisi tätä pois enää!” Heinonen nauraa.

Mikä se exoskeleton oikein on?
Skelex on exoskeleton, ulkoinen tukiranka, joka auttaa tuki- ja liikuntaelinoireiden ehkäisemisessä. Laite on tullut Suomen markkinoille vuosi sitten ja sitä käytetään mm. konepaja- ja valmistavassa teollisuudessa, puutarha-alalla ja opetussektorilla.

“Omistaja- ja esimiestaho ottavat usein yhteyttä, koska tuki- ja liikuntaelinoireet ovat jatkuva ongelma. Monia keinoja on jo yritetty. Usein on nähty ulkomailla esimerkkejä uudesta teknologiasta, jota halutaan hankkia henkilöstön hyvinvoinnin parantamiseksi. Teknologiasta toivotaan apua myös henkilöstön sitouttamiseen työvoimapulasta kärsivillä aloilla”, kertoo maahantuoja Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laine.

Teknologian uudenlainen hyödyntäminen ihmisen apuna on avainasemassa, kun Suomessa mietitään työurien pidentämistä ja työvoiman riittävyyttä. Meditaksen toimintaperiaatteena on laitteiden lisäksi tarjota kehittämisosaamista kunkin alan ominaispiirteet huomioiden, tutkien yhdessä työn kuormittavuutta ja uusia ratkaisukeinoja.

“Monilla aloilla on krooninen työvoimapula tai työn fyysisen kuormittavuuden vuoksi suurta vaihtuvuutta. Uutta teknologiaa käyttöönottamalla voimme vaikuttaa sekä alaan että työnantajiin liittyviin mielikuviin. Uudenlaisia satsauksia työntekijöiden hyvinvointiin arvostetaan. Työhyvinvointia tulee miettiä uusin keinoin, jotta jaksamme pitkälle eläkeikään ja sen jälkeenkin.”

Yksilön hyvinvointi vaikuttaa suuressa kuvassa myös koko Suomen tuottavuuden kasvuun. Jos yksittäisen sairauslomapäivän laskennallinen hinta on noin 350 euroa, investointi hyvinvointia lisäävään teknologiaan on kuitattu jo ehkäisemällä yksi parin viikon sairauslomajakso.

“Koska käsillämme on suuria haasteita, lomautuksia ja irtisanomisia globaalin pandemian vuoksi, on meidän tuettava entistä päättävämmin elinvoimaa tuottavaa työtä Suomessa sekä tuettava yksittäisen työntekijän jaksamista. Hitechin käyttöönotto Suomessa on paljon muutakin kuin teknistä kehitystä: se on ongelman ratkaisua, uuden toimintamallin jalkauttamista, muutosvastarinnan kitkemistä sekä työhyvinvointiergonomian asiantuntijuuden kehittämistä”, toteaa Minna Laine.

 

Skelex-exoskeletonia Suomessa myy ja sen käyttöön kouluttaa Meditas Oy, joka on keskittynyt tekoälyn ja robotiikan ratkaisuihin. Yrityksen toimintafilosofia on viedä teknologia arkeen ja kouluttaa eri aloja robotiikan mahdollisuuksiin. Esimerkkejä uusista ratkaisumahdollisuuksista löytyy yrityksen nettisivuilta. Toteutamme luentoja ja esittelyjä sähköisesti, mutta tulemme mielellämme myös paikan päälle demonstroimaan uuden teknologian ratkaisuja koronarajoitukset huomioiden.

Lisätietoja toimitusjohtaja Minna Laine, Meditas Oy, 040 7479033, minna.laine@185.20.137.133

https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/puutarhayrittaja-jouko-heinonen-espoosta-skelex-on-investointi-yksinyrittajan-tyohyvinvointiin-ja-elamanlaatuun.html